Luizjana

Adres

Mostowa 10/1

Opis

Restauracja Luizjana pojawiła się na kulinarnej mapie Torunia w 2012 roku. Po powrocie z południa Stanów Zjednoczonych, gdzie na odkrywaniu wyjątkowych smaków kuchni kreolskiej upłynęło nam siedem lat, zaraziliśmy swoją pasją znajomych. Wspólnymi siłami stworzyliśmy w sercu Torunia miejsce, którego klimat wiernie oddaje ducha Nowego Orleanu. To położone w delcie Missisipi miasto znane jest na całym świecie z doskonałej muzyki jazzowej i wyśmienitego jedzenia.

W naszej restauracji znajdziecie Państwo dania luizjańskiej kuchni kreolskiej, która łączy w sobie najlepsze aspekty kuchni francuskiej, włoskiej, karaibskiej, afrykańskiej oraz kuchni południa Stanów Zjednoczonych. Menu Luizjany powstaje pod okiem doświadczonego szefa kuchni specjalizującego się w kuchni kreolskiej. Do wielu potraw używamy charakterystycznej, bardzo aromatycznej przyprawy blackening przygotowywanej przez nas na miejscu z mieszanki 10 różnych ziół. Do naszych potraw wykorzystywane są najwyższej jakości, starannie wyselekcjonowane, świeże produkty, które pochodzą od sprawdzonych i zaufanych dostawców.

Restauracja Luizjana oferuje 35 miejsc w dwóch salach i 21 w letnim ogródku. W naszych wnętrzach, przy dobrej muzyce poczujecie Państwo klimat Nowego Orleanu - jednego z najciekawszych miejsc na świecie. Poza tym nasza "czujna" załoga oferuje najwyższą jakość obsługi i zawsze służy pomocą w wyborze dań i informacją na temat składników.

Zapraszamy Państwa na pyszne lunche, obiady a także na niezapomniane kolacje i oczywiście życzymy smacznego

Rok założenia

2012

Architektura

Dominika Kreft

Restaurator

Tomasz Kreft

Menu festiwalowe

Przystawka

Zupa cebulowa - Pikantna zupa cebulowa na aromatycznym wywarze wołowym z winem Marsala, grzankami croutons i serem cheddar

Danie główne

Kurczak po karaibsku - Grillowana pierś z kurczaka w egzotycznym połączeniu pikantnych przypraw i słodkiego kokosa, serwowana z ryżem i warzywami

Deser

Cheesecake - Oryginalny amerykański sernik na kruchym pralinowym spodzie, podany z sosem malinowym

Przystawka

Krem pomidorowy z bazylią - Aksamitny krem z pomidorów i świeżej bazylii

Danie główne

Bakłażan Pirogue - Chrupiące krążki bakłażana w panierce, z luizjańskim sosem warzywno-beszamelowym

Deser

Cheesecake - Oryginalny amerykański sernik na kruchym pralinowym spodzie, podany z sosem malinowym

Zapisz się do newslettera

Weź udział w największym polskim
festiwalu restauracyjnym, spędź czas
przy stole z bliskimi i znajomymi!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usługi i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.