MOMU

Adres

Wierzbowa 9/11

Opis

MOMU

PIECZEMY DYMEM

„Kuchnia Polska w nowoczesnej odsłonie”
MOMU to restauracja, w której kuchnia z pewnością gra pierwsze skrzypce. Większość dań, które serwuje Szef Kuchni – Sebastian Ruta pochodzą ze pieca, który posiadamy, jako jedyni w Polsce. Dzięki temu nasze menu zawiera oryginalne pozycje, których smak kojarzy się z powrotem do dawnej kuchni Polskiej, naturalnością i prostotą. Mięsa, warzywa, sery to główne składniki naszej kuchni, którym dym nadaje niepowtarzalnego charakteru. Wszystkie produkty, na których bazujemy pochodzą od regionalnych i zaprzyjaźnionych dostawców.
Tatar na dymie, kaczka na musie wiśniowym, czy też suflet czekoladowy to dania, za które nasi Goście cenią nas najbardziej. Dodatkowo niesztampowy bar oferujący koktajle na bazie najwyżej jakości alkoholi - zadymianej whiskey czy wędzonemu burbonowi, pozwoli w pełni wczuć się w klimat MOMU.
Oprócz dbania o najwyższą jakość serwowanych potraw stawiamy także na ludzi, dzięki którym jesteśmy. Poprzez współpracę z Artystami mamy okazję gościć codzienną muzykę na żywo od godziny 19:00, obcować ze sztuką dzięki wernisażom i wystawom zapraszanych przez nas malarzy, grafików, ilustratorów oraz rzeźbiarzy.
MOMU to miejsce, w którym zjesz śniadanie, lunch oraz oraz kolację w niebanalnym położeniu jakim jest Plac Teatralny.

*Restauracja wyróżniona w Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2016

Rok założenia

2013

Szef Kuchni

Sebastian Ruta

Architektura

Marta Lew

Restaurator

Marcin Wachowicz

Menu festiwalowe

Przystawka

Metka wołowa
z siekanego mięsa wołowego, ogórkiem kwaszonym, kurkami marynowanymi, tabbouleh z kaszą jaglaną i ziarnami sezamy podane z bagietką korzenną

Danie główne

BBQ pork sandwich
z karkiem wieprzowym pieczonym w niskiej temperaturze przez 8 godzin, konfiturą z czerwonej cebuli, gruszką marynowaną, plastrami antonówki, sosem BBQ podane w chlebie wileńskim w zestawie ziemniakiem z naszego pieca

Deser

Suflet czekoladowy
zapieczony mus czekoladowy z owocami sezonowymi, sorbetem cytrynowym, płatkami z gorzkiej czekolady

Przystawka

Carpaccio z pola
z żółtymi i czerwonymi burakami, cieplą gorgonzolą, pestkami granatu, karmelizowaną rzepą, kiełkami słonecznika, tymiankiem podane z bagietką korzenną

Danie główne

Pierogi
z bryndzą ustrzycką, szpinakiem na maśle, dynią pieczoną czubrycą czerwoną

Deser

Ciasto czekoladowe bezglutenowe z sosem malinowym,owocami sezonowymi i cukrem pudrem

Zapisz się do newslettera

Weź udział w największym polskim
festiwalu restauracyjnym, spędź czas
przy stole z bliskimi i znajomymi!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usługi i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.