Oliva

Adres

Ordynacka 10/12

Opis

Oliva to smaczne jedzenie, śródziemnomorskie smaki, zrównoważony i zdrowy styl życia. Klimat restauracji tworzy niezwykłe bogactwo zapachów i smaków zapamiętanych z wyjazdów na południe Europy. Nasza restauracja powstała z chęci odtworzenia zapachu rozgrzanej słońcem złocistej oliwy i smaku wybornego wina.

Oliwa nie pojawia się w każdej potrawie, ale jest motywem przewodnim menu skomponowanego przez naszego Szefa kuchni Łukasza Żuchowskiego. Choć młody wiekiem, ma już spore doświadczenie. Stery w Olivie objął po dwu latach szefowania w restauracji 12 stolików, która zaistniała na warszawskiej mapie kulinarnej dzięki jego autorskiej kuchni śródziemnomorskiej. Wcześniej Łukasz Żuchowski przez 10 lat pracował w Restauracji Studio Buffo. Za jego kadencji oba miejsca wyróżniono tytułem Knajpa Roku, przyznawanym przez Gazetę Wyborczą.

*Restauracja wyróżniona w Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2016, 2017.

Rok założenia

2013

Szef Kuchni

Łukasz Żuchowski

Menu festiwalowe

Przystawka

Krem porowy, mule, oliwa cytrynowa.

Danie główne

Pieczona makrela, musztarda francuska, rabarbar, ziemniak, palone warzywa.

Deser

Lody karmelowe, gruszka, popcorn, kwiat soli.

Przystawka

Krem porowy, mule, oliwa cytrynowa.

Danie główne

Domowe ravioli z ogonem wołowym, wędzony twaróg, koperek.

Deser

Lody karmelowe, gruszka, popcorn, kwiat soli.

Zapisz się do newslettera

Weź udział w największym polskim
festiwalu restauracyjnym, spędź czas
przy stole z bliskimi i znajomymi!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usługi i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.