Oliva

Adres

Ordynacka 10/12

Opis

Oliva to smaczne jedzenie, śródziemnomorskie smaki, zrównoważony i zdrowy styl życia. Klimat restauracji tworzy niezwykłe bogactwo zapachów i smaków zapamiętanych z wyjazdów na południe Europy. Nasza restauracja powstała z chęci odtworzenia zapachu rozgrzanej słońcem złocistej oliwy i smaku wybornego wina.

Oliwa nie pojawia się w każdej potrawie, ale jest motywem przewodnim menu skomponowanego przez naszego Szefa kuchni Łukasza Żuchowskiego. Choć młody wiekiem, ma już spore doświadczenie. Stery w Olivie objął po dwu latach szefowania w restauracji 12 stolików, która zaistniała na warszawskiej mapie kulinarnej dzięki jego autorskiej kuchni śródziemnomorskiej. Wcześniej Łukasz Żuchowski przez 10 lat pracował w Restauracji Studio Buffo. Za jego kadencji oba miejsca wyróżniono tytułem Knajpa Roku, przyznawanym przez Gazetę Wyborczą.

*Restauracja wyróżniona w Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2016, 2017.

Rok założenia

2013

Szef Kuchni

Łukasz Żuchowski

Menu festiwalowe

Przystawka

Krem z pieczonego kalafiora, pesto truflowe, oliwa kawowa

Danie główne

Miętus, czarna soczewica, pikantna hokkaido, sos beurre blanc

Deser

Lody z palonego kokosa, kokosanka, malibu

Przystawka

Krem z pieczonego kalafiora, pesto truflowe, oliwa kawowa

Danie główne

Domowe pastrami, kiszone warzywa, spaghetti ziemniaczane, mus chrzanowy

Deser

Lody z palonego kokosa, kokosanka, malibu

Zapisz się do newslettera

Weź udział w największym polskim
festiwalu restauracyjnym, spędź czas
przy stole z bliskimi i znajomymi!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usługi i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.