La Tomatina

Adres

Krucza 47

Opis

Włosi, znani z zamiłowania do dobrej kuchni i wakacyjnych romansów, bardzo chętnie wskażą drogę do najlepszej w mieście pizzerii – oczywiście za symbolicznego buziaka. Nie musisz jednak poddawać się zuchwałym zalotom, żeby spróbować prawdziwie włoskich smakołyków – już dziś poczuj śródziemnomorski klimat, wybierając Restauracje La Tomatina.
Oryginalne specjały kuchni włoskiej, przygotowywane zgodnie z tradycyjnymi przepisami z najwyższej jakości naturalnych składników, zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Bogaty wybór ponad 100 wyjątkowych potraw zachwyci miłośników dań mięsnych, fanów kuchni wegetariańskiej oraz zwolenników deserowych słodkości.
Smakoszy kuszą np. włoskie kanapki panini, wypiekane z cienkiego, drożdżowego ciasta – ze świeżym szpinakiem i grillowanym bakłażanem, z wędzonym łososiem lub z rukolą i szynką parmeńską. Zwolennicy pasty będą mogli wybierać nie tylko z wielu rodzajów makaronów, ale również szerokiego wachlarza dodatków – przygotowano dla nich m.in. spaghetti z cielęciną i truflami. Ci zaś, którzy wolą tradycyjną pizzę, będą mogli zdecydować się na jedną z aż 37 kompozycji.
Oryginalne dania kuchni włoskiej przygotowywane z naturalnych składników:
antipasti, bruschetty, focaccie, kanapki panini, 37 rodzajów pizzy, domowe makarony, mięsa ryby, sałatki, desery i więcej
W menu m.in. pizza z pikantnym salami, fetą i oliwkami, spaghetti z oliwą i krewetkami królewskimi, panini z tuńczykiem w sosie cytrynowo-majonezowym...
Bogaty wybór deserów: panna cotta, beza malinowa, gruszka w czerwonym winie z miodem, tiramisu, profiterol, lody...

Uwaga! W przypadku chęci zarezerwowania stolika większego niż dwuosobowy:

• czteroosobowy - prosimy o rezerwację dwóch stolików dwuosobowych na tą samą datę, godzinę i nazwisko

• szcześcioosobowy - prosimy o rezerwację trzech stolików dwuosobowych na tą samą datę, godzinę i nazwisko

• ośmioosobowy - prosimy o rezerwację trzech stolików dwuosobowych na tą samą datę, godzinę i nazwisko wcześniej potwierdzając taką możliwość z Restauracją (22 625 10 47)

Rok założenia

2011

Szef Kuchni

Agostino Locatelli

Architektura

Femi Pleasure

Restaurator

Michał Wiśniewski

Prezent dla powracających Gości

gratisowe desery, kawy, limoncello, 10% rabatu dla stałych Gości, uśmiech naszej obsługi oraz domowe ciepło jak u Mamy ;)

Menu festiwalowe

Przystawka

Chrupiące kalmary
marynowane w limonce, podawane z sosem aioli i szczyptą chilli.
(Ich mięso jest cenionym na całym świecie przysmakiem, uważa się je również za afrodyzjak).
sugerowane wino: Toriciella / Cristal

Danie główne

Tortellini Fiocchi Pera
pierożki fiocchi z nadzieniem z gruszki i sera ricotta, w sosie śmietanowo-gruszkowo-chilli, z dodatkiem orzechów włoskich i różyczek z szynki parmeńskiej
(Danie budzące niesamowite doznania kulinarne, przełamujące smak słonego ze słodkim i ostrym)
sugerowane wino: Pinot Grigio

Deser

Panna Cotta
włoski budyń na zimno z malinami i musem truskawkowym
(Kuchnia włoska słynie z tego pysznego deseru na bazie gotowanej śmietanki, dostarczając kolejnym pokoleniom Włochów kulinarnych uniesień)
sugerowane wino: Proseco / Louis Roederer

Przystawka

Di mare
owoce morza (kałamarnice, ośmiornice, mątwy, małże, homary i krewetki) duszone w białym winie, czosnku i świeżej pietruszce, podawane na liściach sałaty z chrupiącą domową focaccią
(Owoce morza odgrywały ważną rolę w odżywianiu człowieka już od początków jego historii, są najbogatszym w diecie naturalnym źródłem cynku, dzięki czemu cieszą się opinią silnego afrodyzjaku).
sugerowane wino: Torricella / Proseco

Danie główne

Pizza Funghi
pizza na oryginalnym włoskim, cienkim cieście drożdżowym, z pomidorami pelati,
serem mozzarella, grzybami leśnymi (borowikami, podgrzybkami, maślakami, kurkami) oraz duszonymi pieczarkami, świeże pesto, oliwa czosnkowa, ser parmigiano reggiano
(Słowo pizza pojawia się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku, w 1889 roku jeden z kucharzy, Raffaelo Esposito, zadedykował królowej Małgorzacie Sabaudzkiej jej nową wersję: z mozarellą, od jej imienia pizza ta do dzisiaj zwana jest ''margheritą'').
sugerowane wino: Chianti Strozzi

Deser

Tiramisu
klasyczne włoskie ciasto z delikatnym jajeczno - serowym kremem przełożonym biszkoptami nasączonymi kawą espresso z dodatkiem oryginalnego migdałowego likieru amaretto
(Do miana stolicy tiramisu pretendują: Wenecja, skąd pochodzi twarożek mascarpone, Treviso, Siena i Florencja. Każde z tych miast ma własny przepis na jego wykonanie i uważa go za najlepszy. Prawdziwe pochodzenie deseru do dziś budzi wiele emocjonujących dyskusji wśród Włochów).
sugerowane wino: Gavi

Zapisz się do newslettera

Weź udział w największym polskim
festiwalu restauracyjnym, spędź czas
przy stole z bliskimi i znajomymi!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usługi i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.