Flambeeria

Adres

Hoża 61 (wejście od E. Plater 12-14)

Opis

Flambéeria to pierwsze w Polsce miejsce poświęcone tarte flambée - to tradycyjne alzackie danie zachwycające fantazją i bogactwem smaku.

Nazwę tego dania przetłumaczyć można jako „ciasto pieczone w ogniu”, jako że dobrze wypieczona tarte flambée jest naznaczona na brzegach płomieniami, które pozłacają je podczas pieczenia.

Jego znakiem rozpoznawczym jest cienko rozwałkowane, ręcznie wyrabiane ciasto, świeże składniki i idealnie kremowy sos śmietanowy (crème fraîche), które następnie wypieka się w piecu opalanym drewnem. W klasycznej wersji podawane jest z cebulą i boczkiem.

Polecamy z butelką dobrego wina lub piwa, w towarzystwie skomponowanego specjalnie dla Ciebie cocktailu, lub ze szklaneczką czegoś mocniejszego.

Rok założenia

2014

Szef Kuchni

Łukasz Góźdź

Menu festiwalowe

Przystawka

Sałatka z cieciorką, pomidorkami wiśniowymi, słodką cebulą, szczypiorkiem, świeżą bazylią, oliwą z oliwek oraz cytrusowym dressingiem

Danie główne

Tarte flambée z chorizo, krewetkami, rukolą, jalapeño

Deser

Śliwki węgierki pod maślaną kruszonką wypiekane w naszym piecu opalanym olchowym drewnem

Przystawka

Sałatka z cieciorką, pomidorkami wiśniowymi, słodką cebulą, szczypiorkiem, świeżą bazylią, oliwą z oliwek oraz cytrusowym dressingiem

Danie główne

Sezonowa tarte flambée z dynią hokkaido, bryndzą, pestkami dyni, czarnuszką oraz natką pietruszki

Deser

Śliwki węgierki pod maślaną kruszonką wypiekane w naszym piecu opalanym olchowym drewnem

Zapisz się do newslettera

Weź udział w największym polskim
festiwalu restauracyjnym, spędź czas
przy stole z bliskimi i znajomymi!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usługi i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.