Berek

Adres

Jasna 24

Opis

Berek to nowoczesny izraelski grill zlokalizowany w samym centrum Warszawy. Dedykowany jest jedzeniu i zabawie wokół stołu. Wypełnione klimatem Południa wnętrza utrzymane są we współczesnym telawiwskim stylu. W śródziemnomorskiej, bliskowschodniej karcie królują talerzyki świeżych mezze, shipud (izraelskie szaszłyki mięsne, rybne i warzywne; stąd określenie Shipudei), dodatki i owoce morza. Berek został stworzony przez grupę Artura Jarczyńskiego w przeddzień jubileuszu 25-lecia działalności, w prezencie dla Gości.

Festiwalowe potrawy opierają się na świeżych przystawkach (mezze), wśród których nie zabraknie hummusu, czy izraelskiej chopped salad oraz shipud, czyli wypełnionych regionalnymi przysmakami i najlepszym mięsem, warzywami lub rybami grillowanych szaszłyków. Podawane na deser Malabi to uwielbiany na całym świecie kremowy izraelski pudding na mleku. Przygotowane zostały m.in. przez Szefa Kuchni Ofira Vidavsky'ego, który ma polskie korzenie, a wcześniej szefował sławnej izraelskiej restauracji Branja.

Rok założenia

2015

Szef Kuchni

Ofir Vidavsky

Architektura

Bartosz Hryniewiecki

Restaurator

Artur Jarczyński

Menu festiwalowe

Przystawka

Wiosenny hummus z burakiem.

Danie główne

Jerozolimski mix z mięs z tahini, kuminem i kurkumą.

Deser

Malabi- pudding waniliowy z wodą różaną.

Przystawka

Śródziemnomorskie mezze- marchewka po marokańsku, chrupiący kalafior z tahiną, czerwona cebula z sumakiem, biała kapusta z ziarnami kolendry, buraki z kuminem.

Danie główne

Stek z kalafiora z sosem jogurtowym, tahiną, salsą ze świeżych pomidorów i ostrą papryką.

Deser

Izraelska sałatka ze świeżych owoców.

Zapisz się do newslettera

Weź udział w największym polskim
festiwalu restauracyjnym, spędź czas
przy stole z bliskimi i znajomymi!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usługi i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.