Paladar

Adres

Wańkowicza 1/U4

Opis

Paladar – karaibski luz po polsku
Na kulinarnej mapie stolicy od kilku tygodni funkcjonuje nowe miejsce – restauracja Paladar. Co kryje się pod dźwięczną nazwą? Przede wszystkim inspiracja kubańskimi knajpami prowadzonymi przez całe rodziny, które były alternatywą dla rządowych lokali. W iście karaibskim klimacie przy ul. Wańkowicza można zaś skosztować połączenia kuchni wyspiarskiej z tradycyjnymi polskimi przysmakami.
Nazwa restauracji – paladar (słowo pochodzi z języka hiszpańskiego i oznacza podniebienie) – jest nawiązaniem do restauracji kubańskich, które były alternatywą dla lokali prowadzonych przez rząd. Były to rodzinne lokale, przeważnie tańsze od tych rządowych i oferujące proste jedzenie.

Rok założenia

2017

Szef Kuchni

Maciej Król

Prezent dla powracających Gości

Kawa gratis

Menu festiwalowe

Przystawka

Carpaccio z pomarańczy i pieczonych buraków z musem z bryndzy i rukolą

Danie główne

Dorsz z szafranowymi ziemniakami, zielonymi warzywami i musem z marchewki cytrynowej

Deser

Beza gotowana na mleku z musem z marakui i pistacjową kruszonką

Przystawka

Gruszka gotowana na białym winie z szafranem i chilli podana z musem malinowym na młodej endywii z roszponką i pudrem orzechowym

Danie główne

Stek bavette sous vide w sosie pieczeniowym demi glace z confitowanymi warzywami, szpinakiem i ziemniakami au gratin

Deser

Mille-feuille z kremem z białej czekolady z pianką kawową

Zapisz się do newslettera

Weź udział w największym polskim
festiwalu restauracyjnym, spędź czas
przy stole z bliskimi i znajomymi!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usługi i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.